5 weetjes over de huiskat die ik nog niet wist en jij misschien ook niet.


Dat we goede klanten zijn van Artemis dierenartsen, dat kan niet tegengesproken worden, zoals wij de laatste verschillende keren naar hen moesten gaan met onze Nixon. Maar uiteraard heb je dat over voor je huisdier.

We gaan er nog niet zo lang, maar we zijn zeer tevreden over de service die we krijgen. Dit jaar bestaat de praktijk 10 jaar, en dat werd gevierd met een opendeurdag met allerlei activiteiten, zo was er onder andere een lezing over katten, door Inneke van Chatoo.

Hierbij 5 belangrijke weetjes over onze huiskat die ik heb geleerd:

1) De eerste feit over onze kat is heel eenvoudig, we weten eigenlijk niets over onze kat. We denken veel te weten en ze te kennen, maar wetenschappelijk gezien weten we bijna niets. Er zijn niet veel dieren waar er zo weinig onderzoek naar is gedaan, dan naar onze huiskat. Vorig jaar geloof ik was er een documentaire over onze huiskat, in Engeland, waarbij ze een aantal katten een gps en camera aanbonden om ze zo te volgen. Meer degelijk onderzoek is er niet beschikbaar.

2) Een aantal gekke gewoontes van onze kat komt voort uit hun babytijd. Toen hebben ze gedrag aangeleerd dat zinvol was, en later kunnen ze dat gedrag nog steeds vertonen. Zo kan onze Nixon, als we onder een zalig dekentje liggen, bij ons op de schoot komen dabben in dat dekentje, heel luid spinnend. Beide komen voort toen ze nog bij hun moeder gingen drinken. Dit bracht de melkproductie op gang. Laat je kat maar doen, het is een teken dat hij op zijn gemak is, dat hij comfortabel is, ook al is dat voor jou misschien niet zo comfortabel (nageltjes...)

3) Aangeleerd gedrag: hoe komt het toch dat 's morgens, wanneer ik opsta om te vertrekken naar mijn werk, de poes automatisch al recht springt, naar de keuken loopt en begint te miauwen. Omdat hij na een aantal keren geleerd heeft dat hij op dat tijdstip iets lekkers krijgt, zodat ik hem makkelijker in de veranda kan zetten. Dit is een duidelijk geval van de hond en Pavlov. Dit gaat dus evengoed op voor onze kat.

4) Onze lieve huiskatten communiceren ook voortdurend met ons en met elkaar, ook zij maken veel gebruik van lichaamstaal. Alleen zijn wij heel slecht in het 'lezen' van dit gedrag. Een poes wordt ook graag eens met rust gelaten, of kan ook is geïrriteerd zijn. Niet alle katten worden zomaar graag geaaid. Probeer dus oog te hebben voor de lichaamstaal van je kat. En een onbekende kat benader je het best zoals een hond, met je hand vooruit waar hij eerst kan komen snuffelen. Ga een onbekende poes niet ineens over zijn hoofd aaien. Dat is zeer bedreigend voor de poes.

5) Wat wij geleerd hebben door ondervinding: als een kater een plasprobleem stelt zoals in huis plassen, dat dit vaak geen gedragsprobleem is, maar wel een medisch probleem. Zeker als je kater gesteriliseerd is. We hadden al allerlei trucjes geprobeerd zoals boos worden, in het oog houden, extra kattenbakken zetten, de plasplekjes volzetten, niets hielp. Toen de plasjes heel klein werden en er ook bloed bij was, zijn we toch maar gauw naar (een andere) dierenarts gegaan, waar ze hem fantastisch geholpen hebben. Al moet het gezegd zijn dat onze Nixon zich ook fantastisch heeft gedragen tijdens zijn behandeling.

Een post is niet volledig zonder enkele foto's, dus hierbij ga ik nog even onze 2 vriendjes spammen.

Bloggen is soms heel moeilijk. 
Het afwasmachine vullen is soms moeilijk.

Naaien is soms moeilijk.

Hun aandacht krijgen is soms moeilijk.

Maar ze zijn zo lief als ze slapen.

Zo zo lief.

En alle plekjes zijn goed.

Ja echt alle plekjes zijn goed.
Bij het publiceren van deze post vrees ik dat we morgen wel is terug een bezoekje moeten gaan brengen aan de dierenarts, onze lieve vriend kwam weer op 3 pootjes binnengelopen. Ik zou wel is willen weten wat hij allemaal doet daar buiten.

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Flickr / Pinterest / Twitter

Reacties

  1. Hevige kat precies die van jullie. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Katten zien echt lief :) ik lees dan ook graag vanalles rond dit thema :D jullie katten zijn echt super lief. Je kat heeft wel wat meegemaakt ¨*O* hopelijk zijn ze allebei oke :D

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten