zondag 29 januari 2017

Moeder - dochter twinning

Neen, ik heb het boek van Eef Theys, die inspeelt op de leuke trend van twinning, nog niet. Dochterlief is nog te klein voor die patronen. Toch is het niet moeilijk om aan twinning te doen. Kleine mensjes hebben maar kleine kleertjes nodig. En met wat geluk kan je die kleertjes maken uit restjes stof. Of uit een groter stuk stof dat toevallig te klein is voor je eigen project, zoals ik dus voorhad.Ik vond de stof van Swafing bij Madeline de stoffenmadam en wou ze absoluut hebben. De kleur vind ik mooi en daarbij is de stof van een mooie kwaliteit. Ik zag er de ondertussen overbekende Aster in. Echter wou ik een Aster met lange mouwen, maar ik had maar 1 meter gekocht, te weinig voor wat ik wou. Wat later ging ik toch bij Nancy langs en lag er toevallig een couponnetje van 1,40m. Zo zat ik ineens met een hoop van dezelfde stof.

Geen nood, baby Wollebol zou de restjes wel kunnen gebruiken.

Ik maakte dus: een Aster voor mijzelf met als aanpassingen: 10cm verlengd, mouwen verlengd tot lange mouwen en geen boordjes voor de mouwen.Een oliver broekje in maat 80 voor Amélie:Een sweater trui in maat 9 maand voor Amélie volgens het volgende gratis patroontje:En tot slot nog een sweatervest met kap uit Ottobre, ook maatje 86. Deze is nog een beetje te groot en zal ideaal zijn voor het voorjaar. Ik maakte deze vooral om te leren een rits in te zetten in een rekbare stof.Ik zal deze outfit sporty chique noemen. Het komt nogal jogging achtig over, maar voor haar is het momenteel ideaal. Comfortabel om in te kruipen, klauteren en alles te ontdekken rondom haar.De Aster trui zelf is niet zo warm, dus is het eerder iets voor de tussenseizoenen. In oktober waren de eerste 3 stuks al klaar en konden we nog aan twinning doen op een familiefeestje, vol trots uiteraard. Deze selfie (zeer spontaan getrokken zonder te kijken naar de achtergrond) is het enige bewijs dat ik daar van heb en dateert dus al van oktober.Patroon van mijn trui: Aster uit La maison victor
Patroon Broekje (gratis): oliver
Patroon sweatertrui (gratis): hier
Patroon sweatervest: ottobre
Stof: Madeline de stoffenmadam
Model: Amélie

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /

maandag 23 januari 2017

Een nieuwe winterproof - speelproof outfit

Ik mocht enkele weken geleden een nieuw patroontje testen en zoals jullie konden lezen was ik er enthousiast over (en ik niet alleen). Ondertussen maakte ik er nog 2 extra, en heb ik er nog eens 2 geknipt.


Het is leuk om kledij te maken met allerlei leuke prints. Maar ik ben niet zo goed in het combineren van prints, dus neem ik het liefst 1 stuk met een print en dan 1tje zonder. En dat kon Amélie nog gebruiken, een effen trui. Het is een donkerblauwe geworden. Ze had deze nodig om te kunnen dragen op haar pandabroek. Want werkelijk niets in haar kast past er bij.

De pandbroek is het gekende dalton broekje van La maison victor geworden. Ik maakte dit model bijna alleen met tricot. Dit verwerkt sneller en makkelijker dan katoen. En katoen is momenteel toch niet geschikt voor deze tijd van het jaar.Aan het truitje werd er niets aangepast buiten de mouwen, ik liet de mouwboordjes achterwegen en stikte een zoompje. Dit past voor ons Amélie veel beter.

Foto's trekken met zo een donder kledingstuk is niet zo evident, het komt niet zo goed over zoals het wel is, donkerblauw dus.

Van het restje stof van de broek maakte ik nog een bijpassend mutsje dat ondertussen al veel is gedragen. Het is ook een gratis patroon en dat vind je hier


Patroon: Mare sweater, dalton broekje, mutsje
Stof: Madeline de stoffenmadam, stoffenfestijn
Model: Amélie

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /

maandag 16 januari 2017

Count your blessings - blue monday

Het is blauwe maandag vandaag, volgens Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar. Er zou iets van aan kunnen zijn. De kunst is om juist die dag zo positief mogelijk te beleven en Cliff ongelijk te geven. Om de dag positief te starten dacht ik, laten we eens een lijstje maken met alles waarvoor ik dankbaar ben. Onlangs, op het einde van het jaar zag ik bij iemand zo een overzichtje, volgens het alfabet. Sorry, ik weet even niet meer bij wie dat was, maar ik vond het idee wel leuk. Dus nam ik het alfabet als uitgangspunt om alles waar ik dankbaar voor ben even op te sommen.

Hier komt ie...

Amélie: uiteraard.

Borstvoeding: ik heb hier nog niet over geschreven, maar de borstvoeding liep van dag 1 vlot, ik heb amper problemen gekend, en Amélie is er zo goed van gegroeid, zo mooi om te zien. En nog steeds genieten we beide van onze momentjes samen, ja ook 's nachts nog (ja Amélie slaapt een hele nacht, neen, dit is niet aan 1 stuk, maar we houden het zeker vol).

Crèche: om voor Amélie te zorgen wanneer wij moeten gaan werken.

Dak boven mijn hoofd: ik ben blij met ons huisje, dat we naar ons goesting hebben kunnen veranderen en vooral dat we ons kunnen permitteren.

Ervaringen die ik al heb opgedaan, en dan vooral de afgelopen maanden.

Familie: hoeft niet veel uitleg bij, voor de steun, de hulp en liefde

Gezondheid: toch het belangrijkste dat er is.

Herinneringen: vele fijne herinneringen van fijne momenten, dat is ook iets om te koesteren.

Ingrid: vele malen mijn redder in nood geweest.

Jullie: mijn kleine groep van trouwe lezers, om hier te komen kijken.

Knuffels van mijn dochter, het is absoluut een zalig gevoel te weten dat jij de belangrijkste persoon bent in iemand zijn leven.

Liefde: want een mens kan niet zonder.

Mama mogen worden, het is iets unieks, absoluut.

Naaimachine: voor het vervullen van mijn eindeloze behoefte om te kunnen 'maken'.

Ouders: om er altijd voor ons te zijn.

Papa wollebol: om ons graag te zien.

Quich en ander lekker eten waar ik zo heb van kunnen genieten, zonder ook maar bij te komen, integendeel (leve borstvoeding).

Relatie: er is veel veranderd, het is opnieuw zoeken, maar ik moet het niet alleen doen, dat is al veel waard.

Sociale media: voor de inspiratie om te 'maken', en het minder alleen voelen in de maanden dat ik alleen thuis was.

Tijd: altijd te kort, altijd te weinig, maar dankbaar dat ik het wel heb.

Uitkeringen: de sociale zekerheid, om zonder financiële zorgen een kind te kunnen krijgen en groot te brengen.

Vriendinnen: we zien elkaar nu heel weinig, allemaal zitten we met kleine kindjes, maar we kunnen altijd bij elkaar terecht voor raad en daad.

Werk: om mij zonder kritiek mijn recht op borstvoedingspauze's t e gunnen.

X: blij dat ik al tot hier ben geraakt met dingen waar ik dankbaar voor kan zijn, helaas, niets met een x expliciet. Suggesties zijn welkom. Ik kreeg zonet een super tip van mijn schoonzus, namelijk x-chromosoom, aangevuld met nog een x-je wat ons een prachtige dochter opleverde. Bedankt voor de aanvulling!

Yasmine: komt goed uit dat ik iemand ken met een y als naam, dit jaar mijn naaileerkracht waar ik al veel van heb opgestoken.
Zomer die we in het vooruitzicht hebben: veel tijd om veel te gaan genieten.

Een mooi lijstje toch?Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

zaterdag 7 januari 2017

Nieuw gratis babypatroon getest: de Mare sweater

Regelmatig zie je op sociale media wel een oproep verschijnen voor het uittesten van een nieuw patroon, meestal patronen voor kinderen. Tot enkele maanden geleden kon ik mij hier niet op aanmelden wegens kinderloos te zijn. Ondertussen is dat kind er wel gekomen. En ondank dat ze zo snel groeien is ze toch nog steeds een baby met maatje 74-80. Vele patroontjes voor kinderen starten echter pas vanaf 92, Het aandeel voor baby's blijft nog wat beperkt. Ik was dan ook zeer geïnteresseerd toen het oproepje van Silke mij onder ogen kwam.Een patroontest voor een sweatertrui voor baby's. Ik twijfelde even, want zou ik wel tijd hebben, maar op zich is een sweater naaien nooit veel werk en met nog enkele dagen vakantie in het verschiet moest dat toch wel lukken.

Ik was superblij het mailtje van Silke te krijgen met het patroontje om te testen, ik ging er zo snel mogelijk mee aan de slag. Uiteindelijk werd het nog even spannend of ik het wel zou klaarkrijgen. De virussen waren nog talrijk aanwezig ten huize wollebol en er was nog een probleem met de printer. Maar zoals verwacht zat de sweater zelf snel in elkaar en voor het einde van mijn vakantiedagen had baby wollebol een nieuwe warme sweater.

Omdat het snel moest gaan en ik nu niet zomaar meer de deur uit kan, nam ik een stofje uit mijn voorraad, dit panda stofje leek uitermate geschikt, lekker warme sweater stof. (En lang leve webshops voor moeder die aan huis gekluisterd zitten, maar voor stof probeer ik dit toch te beperken, ik zie en voel toch nog liever).

Ik kan maar 1 ding zeggen, ik had het patroontje (vind je hier terug) graag 6 maanden vroeger al gehad! Het zou zo goed van pas zijn gekomen voor de kleine meid. Geschikte broekjes patronen vond ik wel snel (denk Emma en Mona: oliver en de babylegging), maar voor bovenkleding was dat toch minder. Ofwel vond ik het model niet mooi, ofwel was er geen ruimte voorzien voor grote babyhoofdjes, enfin, ik had het ideale patroontje nog niet gevonden, tot nu dus! Gelukkig is er nog 1 maatje groter voorzien dan wat ik maakte, dus kunnen we toch nog wel even verder.

Het goede aan het patroon is dus de ruimte voor het hoofdje door de knoopjes aan de schouders. Ik maakte maatje 74/80 en dat past prima. De mouwen zijn nog wat te lang, maar dat lijkt bij elk kledingstuk zo te zijn. Eventueel laat ik bij een volgende versie de polsboordjes achterwege en stik ik gewoon een zoompje in.

Ik volgde braaf de handleiding. Het enige dat ik extra deed is de schouder - hals en armopeningsnaden verstevigen met vlieseline vormband. Dit doen we steeds in de naailes. Vroeger werd dit in elk kledingstuk gedaan, nu is dat in confectie niet meer wegens besparingen. Wij blijven dit in de les echter wel doen omdat het de levensduur van het kledingstuk ten goede komt, zo kunnen die naden na verloop van tijd niet uitzakken en zou het kledingstuk langer zijn vorm moeten behouden.

Veel tijd voor het maken van foto's was er niet, het licht is dezer dagen zo schaars, en al zeker als je voltijds werkt. Ze werd net wakker van haar middagdutje, en dat zie je aan haar haar. Foto's nemen begint trouwens steeds moeilijker te worden, want dochterlief wordt wel heel beweeglijk. De foto's zonder een onscherpe arm of been worden zeldzaam en ik heb geen professioneel materiaal ter beschikking. Maar zo erg is dat niet zeker, er moet toch wat leven in zitten é.En wat kost dat nu allemaal:

° 50 cm stof gekocht (40 cm is voldoende): met korting: €4,25
° boorstof: restjes
° Vormband: 1m ongeveer: €1
° 2 knoopjes prym: €5,95 voor 10: €1,20
° Forfait: materiaal, elektriciteit: €4

Totaal = €10,45

Dit blogbericht past mee in een blogtoer ter promotie van het patroontje van Silke. Je kan meer inspiratie vinden op volgende blogs:

Maandag 2 januari: Hutsepruts en Made By Lot
Dinsdag 3 januari: made by Larth en Made by Ilskepilske
Woensdag 4 januari: Sheena blogt, Lunatiek en Mijn leven met 4 helden
Donderdag 5 januari: Liesellove en Khadetjes
Vrijdag 6 januari: c'est saar! en vnila
Vandaag: ook bij petit biscuit
Zondag 8 januari: just Delphine en Fairy tailors
Maandag 9 januari: Frullemieke, kaatje naaisels en siskobyieke


Patroon: gratis: vind je hier
Stof: madeline de stoffenmadam
Model: Amélie

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren
BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

maandag 2 januari 2017

Tulip

Voor 1 keer kan ik zeggen, joepie dat ons meisje al zo groot is, nu past ze net al in het kleinste maatje van de tulip dress. Toen het patroon gelanceerd werd kocht ik het direct, ik vond het een leuk model. De maatjes starten maar vanaf een 80, en daar begint ons baby wollebol nu stilaan in te groeien.


Het perfecte stofje zag ik in oktober al staan bij veritas, een licht wit katoentje met fijne gouden sterretjes. Ze hebben hetzelfde stofje ook met zilveren sterretjes. Gecombineerd met een gouden paspel maakt dat dit een echt feestkleedje is geworden.

Ik heb me moeten haasten om het klaar te krijgen. Tijd vinden om te naaien is nu even minder evident, door de donkere koude dagen (mijn naaiplek is in de veranda die ik speciaal moet verwarmen en niet zo gezellig is in het donker), maar vooral door al de ziektes die huize wollebol zijn binnengeslopen.


Graag had ik het kleedje volledig gevoerd met echte voering stof (Venezia), maar mijn mama brein kon even echt niet zelfstandig werken om uit te dokteren hoe ik dat juist moest verwerken, dus liet ik het achterwege en volgde ik braaf de handleiding.

Het jurkje is zonder mouwtjes, op zich niet geschikt voor de tijd van het jaar. Met een body met lange mouwen en daarover een verstje gaat het echter wel. Ik vond in de doos met geleende kleedjes van een goede vriendin dit mooie gele bolerootje dat er best goed bijpast.

Nog een woordje over de foto's, deze zijn getrokken door Cor Van Echelpoel. Zijn actie voor de warmste week om la leche league Vlaanderen te steunen hield in dat je een uur fotoshoot betaalde waar hij een deel van doneert. Een superleuke actie, met een hoop mooie foto's als resultaat die hier gekoesterd worden. Voor herhaling vatbaar!

En wat mag dat nu wel allemaal kosten?

° Stof: 80 cm/€10/m = €8
° Voering 50 cm te kopen aan €8,95 = €4,47
° Paspel: 1m: €4,50
° Blinde Rits: €2,65
° Forfait (materiaal, elektriciteit,...): €4

Totaal: €23,63

Patroon: tulip dress
Stof: veritas
Model: Amélie
Foto's: Cor Van Echelpoel

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /

zondag 1 januari 2017

Gelukkig 2017

Ik hoop dat 2017 jullie zoveel moois mag brengen als 2016 voor ons deed (vrij in te vullen wat moois is ;))Morgen meer over het kleedje dat ze aanheeft.

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /