zondag 20 november 2016

Titus

Cliché, maar bijna onontkoombaar, na het krijgen van een baby komt deze op de eerste plaats en wordt man/vriendlief wat achteruit gezet. Ook bij ons is dat het geval, en al zeker op naaivlak.

Zoals ik vorige week al vertelde, koopt hij liefst fairtrade en ecologisch, maar daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast. Daarbij heeft hij geen standaardlengte, wat maakt dat confectie kledij in mijn ogen vaak niet mooi past bij hem. Sinds ik naai let ik daar veel meer op. Ik dacht dus ooit, dat kan ik beter! Ik zal wel eens zijn kleerkast gaan vullen, het zal hem beter passen, en we zullen een nog door besparen ook. Gelukkig wordt het aanbod stoffen, die ecologisch geproduceerd worden, steeds groter, wat maakt dat er wel iets te vinden moet zijn naar zijn smaak. Ik ging dus wel even wat t-shirts en broeken maken voor hem..., niet dus. Voorlopig bleef het bij 2 jeansbroeken en een 3e die niet past (niet gedriegd om eerst te passen, dat is mijn straf) en deze 2 t-shirts

Maar nu kwam er toch even verandering in, met het geweldige leuke Titus patroon. Ik vermoed een nieuwe klassieker in wording. Ik denk dat menig vriend/manlief/zoon/vader/... ineens een paar nieuwe truien ik de kast krijgen.

Dat is wel het leuke aan zo'n patroon, dat is echt niet veel werk. Eens je zeker bent van de pasvorm en het patroon goed hebt aangepast kan je er zo op enkele uurtjes 1tje in elkaar zetten.

1 november is het hier stoffenfestijn, ik kreeg nog net het patroon uitgetekend om op zoek te gaan naar stof. Volgend de benodigdheden heb je 1,70m nodig, maar zonder de boordjes heb ik aan 1,30m genoeg, als ik boordjes in dezelfde stof gebruik is dat 1,50m.

Ik maakte dus een eerste versie, in een goedkopere stofje. Direct in die mooie dure stoffen knippen vind ik te angstaanjagend, want wat als hij het dan toch niet goed vindt, dan is het wel weggesmeten geld. En hem mee naar het stoffenfestijn meenemen ging niet, er moest iemand bij baby wollebol blijven.

Ik knipte het patroon uit, driegde het in elkaar om te passen, deed enkele aanpassingen en stikte het dan met de overlock op nog geen 2 uurtjes in elkaar, weliswaar verdeeld over verschillende dagen.

De aanpassingen die ik deed:
- schouderbreedte: 3 cm smaller gemaakt, bij een volgende trui doe ik er nog 1 cm af
- onderaan 2 cm korter gemaakt
- mouwen 4 cm korter gemaakt

Ik vind hem goed zitten. Ik ben blij met het resultaat, en hij geloof ik ook wel, hij heeft hem toch niet meer uitgedaan na de eindpas.

En wat kost dat nu allemaal?

- Stof, coupon: €10
- Versteviging: vormband, bijna de hele 5m: €4,95
- Forfait: Stikzijde, materiaal etc: €4

Totaal: €18,95

Stof: coupon stoffenfestijn
Patroon: titus, la maison victor
Model: papa wollebol

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /

zondag 13 november 2016

Over groener willen leven en een lila jumpsuit

Die baby's die groeien zo ongelofelijk snel, een cliché zo oud als de straat (en die van ons is echt heel oud!). De kleerkast moet dus regelmatig helemaal gewisseld worden. Ik ben er wel fier op dat ik haar kleerkast gevuld krijg met enkel handgemaakt, geleend of 2e hands gekochte kleertjes. Ik probeer de winkels bewust een beetje te vermijden. Er hangen vele mooie kleertjes, maar als je alles nieuw moet kopen, zelf in de goedkopere winkels, ben je nog steeds een groot bedrag kwijt, en och god, soms is ze er na 2 draagbeurten alweer uit gegroeid.

Wij willen echter proberen wat duurzamer te leven. Met kleine stapjes vooruit een beetje onze manier van leven veranderen. Alle initiatieven rond duurzaamheid volgen we dan ook met veel interesse, en waar mogelijk passen wij ons daar wat in. Dat is een proces van langere duur, met telkens wat kleine veranderingen. Voor ons is het belangrijk om baby wollebol groot te brengen met een bewustzijn rond duurzaamheid, milieubewust denken en leven, maar ook met respect voor de mens. Om echter enkel fair, biologisch en ecologisch te leven en te kopen moeten we toch wat meer budget ter beschikking hebben. Nu ik begrijp ook wel dat er een zeker prijskaartje moet aan vasthangen, anders is het niet mogelijk om een eerlijke prijs te geven aan goederen, zeker niet voor kledij.

En zoals gezegd, kleine stapjes. We gaan regelmatig inkopen doen op een bio-boerderij. In het huishouden proberen we enkel milieuvriendelijke producten te gebruiken. Mijn vriend hecht steeds meer belang aan eerlijke kledij, ik zelf ben al in maanden niet meer gaan shoppen buiten enkele borstvoedings t-shirts. We beschikken beide over een elektrische fiets waarmee ik zoveel mogelijk mijn verplaatsingen doe. En qua stofjes kies ik nu sneller voor oeko-tex of gots.

Stoffen met een label hebben daardoor een hogere aankoopprijs. Nu wil ik eens nagaan, of een afgewerkt kledingstuk met zulke stoffen, nu echt veel duurder uitkomt dan confectiekledij. Helemaal correct is de vergelijking niet, omdat de kost van werkuren niet wordt meegerekend, maar dat is juist ook de hele bedoeling van zelf kledij te maken, dat je die kost niet meetelt.

Graag zou ik, moest het kunnen, qua kledij, zelfvoorzienend zijn, maar helaas is dat met een voltijdse job, een baby, een vriend, een huishouden en ook familie en vrienden niet mogelijk om te realiseren. En zeker niet voor de baby, aangezien die zo snel groeit.

Ik ben zeer dankbaar dat ik voor ons meisje kledij en andere spullen te leen heb gekregen. En de rest proberen wij zoveel mogelijk 2e hands aan te vullen (2e handsbeurzen van femma, de gezinsbond en ook 2e handswinkels).

Als ik dan toch kan naaien probeer ik wel stukken te maken die ze zeker kan gebruiken en die moeilijk zijn om te kopen. Ik maak voornamelijk broekjes, omdat dat voor ons meisje met haar herbruikbare pampers moeilijk passend te vinden is binnen de confectie (lees: dikkere poep). Je moet al snel een grotere maat nemen, maar ze heeft wat kortere beentjes waardoor de pijpjes echt veel te lang zijn.

Echter vind ik broekjes niet altijd handig om te verschonen, dan zijn jumpsuits veel gemakkelijker. Zo kwam ik er dan toch toe om het patroontje van compagnie m te gebruiken. Ik had eerder al de kleedjes gemaakt. Nu dus de jumpsuit.
En wat kost dat nu allemaal?

° stof: nodig voor maat 80cm: 55cm aan 1,5/10cm = €8,25
° boordstof en voeringstof: 40cm aan 9,95/m = €3,98
° versteviging knopenboordje: 40cm aan €9,75/m : €3,90
° 6 kam snaps: 2,95/30 = €0,60
° forfait stikzijde, materialen, elektriciteit: €4

Totaal = € 20,73

Dit is de totale prijs als je alles koopt zoals je het nodig hebt voor dit project. De stof is niet volledig opgebruikt, daar kreeg ik nog een broekje uit (oliver babybroek). De boordstof en de versteviging kunnen nog voor meerdere projecten gebruikt worden aangezien je daar echt niet veel van nodig hebt..Stof van Madeline de Stoffenmadam
Patroon: compagnie M, emma en mona
Model: Amélie

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
BewarenBewaren

maandag 7 november 2016

Kurkleer, ook ik deed het + wat kost dat nu allemaal

Wanneer er iets nieuws verschijnt, stof, patroon of dergelijke ben ik altijd bij de laatste om het ook eens te proberen. Qua patronen gaat het soms niet anders, met een baby van 6 maand zijn vele patronen nog niet aan de orde. En de leuke stofjes die je ziet verschijnen zijn niet altijd te vinden in Mechelen. Uiteraard zijn er webshops genoeg, maar ik voel toch nog steeds liever eerst aan een stofje. Daarbij merk ik bij mezelf dat ik soms juist interesse verlies door bepaalde stofjes al te vaak te zien. Dan zijn je naaisels ook niet meer uniek.

Een hele tijd geleden werd er door k-bas een nieuw product in naailand gelanceerd, het kurkleer. De reacties hierover waren zeer positief. Maar ook weer, ik zou het liever eerst voelen en weten wat ik zou maken (want goedkoop is het niet), voordat ik het zomaar zou bestellen. En eerlijk, soms vond ik het toch niet zo mooi, ik ben niet zo'n fan van het lichte kurkleer.

Toch heb ik me laten verleiden, en wel bij Nancy, tijdens de workshop van de blanche handtas. Ik denk dat we bijna van een klassieker mogen spreken, het is alleszins een populaire workshop. Het is dan ook een ideale handtas. Nancy had hem de avond ervoor in donkerbruin kurkleer gemaakt, en oh ja, zoooooo mooooooi. Van ver valt het niet zo op dat het kurk is, en dat vond ik net goed.


Ik had me voorgenomen om die dag vooral rustig te werken en me niet op te jagen, want dan ging ik zeker fouten maken en zou de tas niet af geraken. Ik moet er misschien bij vertellen dat de workshop doorging eind september, en dat het de eerste keer was dat ik zo lang van mijn dochter weg was... Het was daarbovenop ook nog eens de dag voordat ik terug moest gaan werken na 5 maand thuis geweest te zijn bij dat kleintje! En ik verloor ook nog eens tijd door te kolven*, want baby wollebol kreeg (en krijgt) nog steeds borstvoeding. Toch ben ik er in geslaagd, ondanks al dat, om mijn tas netjes binnen de tijd af te krijgen. Super content was ik!

De kurk stikt inderdaad zeer fijn. Maar het blijft wel een stug materiaal om mee te werken. Er is een mogelijkheid om met paspel rondom te werken, maar dat wou ik nu zo een eerste keer niet proberen. De voeringstof is zelf maar een dun katoentje. Daardoor trok dat aan de zijzakjes al wat naar boven, ik heb dit nog wat overdreven om zo het effect van paspel te creëren.

En wat kost dat nu allemaal?

Ik ga een kleine nieuwigheid toevoegen aan mijn blogberichten, omdat ik er vooral zelf naar benieuwd ben, en dat is, indien nog mogelijk, de kostprijs van mijn maaksels op te lijsten. Want hoeveel kost dat nu eigenlijk allemaal, dat naaien? Kan je toch besparen, of geeft het geen verschil?

Benodigdheden + prijs:

Kurkleer = €36,00
Voeringstof = €4,05
Versteviging style vil = €5,85
Rits = €5,35
Rits binnenzakje = €2,20
Passanten = €1,80
Forfait: stikzijde, patroonpapier, elektriciteit, materiaal: ik plak er een ruwe prijs van €1 per categorie op. Voor het ene zal dit wat teveel en voor het andere te weinig zijn, dus dat compenseert elkaar.

Totaal = €59,25

Daarbij heb je dan ook nog de kostprijs van de workshop die ik er niet heb bijgerekend. Ik zie dat als een investering. De mogelijkheid om bij te leren en tegelijk te vertoeven in fijn gezelschap.

Ik ga wel spaarzaam zijn op de handtas en deze niet elke dag mee naar het werk sleuren in mijn fietstassen, want goedkoop is dit stuk zeker niet. Er is wel nog een klein stukje kurkleer over, net genoeg voor een klein ritstasje.

(*Kolven in een gesloten stoffenwinkel is geen goed plan!!!! = veel tijd om rustig naar alle stofjes te kijken...)

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /