woensdag 30 september 2015

Uit de 'oude doos' #1

Nu met de zomer-challenge achter de rug (de attenties zijn net de deur uit geraakt), was ik voor mijzelf op zoek naar een nieuwe rubriek. Maar deze keer wel eentje dat eenvoudiger is, minder tijd in beslag neemt. En vooral niet zoveel denkwerk vraagt als de vorige rubriek.

Tijdens het scrollen door mijn foto's, kwam ik enkele dingen tegen die ik al ooit gemaakt heb, nog niet zo lang geleden, of juist wel lang geleden. En het leek mij wel leuk om daar rond een bericht te maken.

Ik ben altijd creatief bezig geweest, met verschillende technieken. De meeste stukken die ik dan gemaakt heb, heb ik ook bijgehouden. Dus ook knutsels uit mijn vele jongere jaren. Wij plannen momenteel de afwerking van onze zolder in, dat was er nog niet van gekomen. Daar staat nu nog veel gerief op, dat zal moeten gesorteerd worden. Het is niet mogelijk om alles bij te houden. Ik heb ooit een goede tip gelezen, om namelijk van 'dingen' die je je wilt blijven herinneren omwille van emotionele redenen, maar niet eeuwig kunt bijhouden, van die nu is echt weg te gooien en er een foto van te trekken. Zo zal je ze niet vergeten, maar heb je geen hele zolder vol met gerief dat je hoogstens 1 keer per jaar eens vastneemt.

En wat is er dan beter als mijn blog, om dit te documenteren voor mijzelf.

Vandaar vanaf nu de nieuwe rubriek, elke laatste woensdag van de maand: 'uit de oude doos'. 

De foto's zullen niet altijd van de beste kwaliteit zijn, omdat ik er, toen ze werden getrokken, nog geen aandacht aan besteedde.

Ik ga hier ook dingen laten zien die recenter zijn gemaakt, maar waar ik geen hele blogpost kan aan wijden. Maar zo worden ze toch ook niet vergeten.

1) Deze is ondertussen een klassieker aan het worden, de Tilly uit 'mijn tas'. Ideaal voor restjes, ik maakte er al verschillende. Deze valt onder de noemer, ze mogen niet vergeten worden, maar een hele  blogpost is ook weer wat teveel van het goede. Deze Tilly gebruik ik voor mijn nagelschaartje en wat plakkers in te steken, en deze zit altijd in mijn handtas.


2) Een klein portemoneetje: het 2e naaisel ooit dat ik maakte. Ik was net gestart met naailessen, maar kon naar mijn gevoel echt nog niet veel. Het eerste stuk dat we maakte was een keukenschort, ik naaide een 2e voor mijn moeder. Dit stofjes was daar een restje van. Ik weet nog dat het een geklungel was om het in elkaar te krijgen. En ik had nog niet genoeg inzicht in het hoe-stikken-en-keren. Maar voor een eerste poging was dit niet zo slecht geloof ik. (stof: Julija)


3) En nog een haakseltje: een doily. Ik kwam dit patroontje ergens tegen, ik weet niet meer waar. Maar ik vond ze wel heel leuk, en haakte er ineens verschillende. Deze was vermoed ik mijn eerste poging. Ik heb ze nog steeds, maar helaas zijn ze is de kleur al helemaal verschoten. Het zal eens tijd worden voor nieuwe.


Ik heb momenteel zeer weinig tijd om andere blogs te lezen (schaamrood), maar hebben jullie al ooit dingen uit de oude doos laten zien? Geef me gerust een link!

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

zondag 27 september 2015

Rokjesweer

2 jaar geleden had ik mij voorgenomen om wat vaker een rokje of een kleedje te dragen, om niet steeds die gemakkelijke jeansbroek uit de kast te halen. Op het werk draag ik steeds een broek, dat werkt gemakkelijker (zorgsector). En dan is het al snel een gewoonte om die broek in het weekend verder te dragen.


Nu de dagen wat kouder worden, moet ik er echt aan denken om een rokje uit de kast te halen. Met het mooie zonnige weekend is er ook geen enkel excuus om die broek te dragen. Met een panty eronder is het warm genoeg. En een rokje maakt het voor mij direct wat feestelijker.

Ik realiseerde mij dat ik het rokje dat ik momenteel draag, nog niet eens op mijn blog heb laten zien. Dus is het een beetje van 'nu, of het hoeft niet meer', het is echt een zomers rokje. Met dit weertje kan dit hier nog wel net laten zien denk ik.

Ik heb er trouwens vele leuke foto's van, tussen de ezeltjes... (het was toen volop voorjaar, dat zie je wel op een bepaalde foto).


Patroon: knip
Stof: scapa stockverkoop
Foto's: Lotte

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

woensdag 23 september 2015

Gehaakt cadeautje van de zomer challenge

Het is nu officieel, de zomer is voorbij. Het was een goede zomer, met naar mijn mening prachtig weer en vele leuke dingen om te doen. Ik zal de zomer missen, maar kijk evengoed uit naar de herfst. Er staat hier ten huize Wollebol nog veel te wachten, maar meer daarover later.Ik hield mij tijdens deze zomer bezig met wat ik noemde de 1000-vragen zomer challenge. Elke week beantwoorde ik een vraag door jullie uitgekozen. Daar zaten enkele zeer korte en gemakkelijke vragen tussen, maar zeker ook enkele zware doordenkers. Het fijne eraan was dat ik niet de enige was die dit deed, maar ik had enkele mede-bloggers die meededen. Fijn was om te lezen wat zij van de vragen dachten.

Om jullie te bedanken voor jullie deelname kregen enkele onder jullie een kleine attentie: een mooi kaartje en een gehaakt bloemetje (sommige zijn nog onderweg). Ik maak dat is graag, iets kleins en het vrolijkt direct een tafel of een kast op.

Het patroontje haalde ik hier vandaag: ik ben zo vrij geweest om het even voor jullie te vertalen:


Ik haakte met gewone katoen en haaknaald nr. 3.

Toer 1: 2 lossen: 9 vasten in de 1e losse, sluit met een halve vaste: knip de draag af

Toer 2: hecht een nieuwe kleur aan: haak 3 lossen, haak 2 stokjes samen in 1 stokje van de vorige toer, haak 2 lossen, * haak 3 stokjes samen in het volgende stokje uit de vorige toer, Haak 2 lossen * herhalen (= 9 clusters) en sluiten met een halve vaste: draad afknippen

Toer 3: Nieuwe kleur aanhechten tussen 1 van de clusters: Haak 5 lossen (geldt als 1 stokje en 3 lossen), 1 stokje in dezelfde opening tussen de clusters, 1 half stokje op de cluster * 1 stokje in de volgende clusteropening, 3 lossen en 1 vaste in dezelfde clusteropening, 1 half stokje op de cluster *: herhalen: niet sluiten

Toer 4: 1 vasten, 5 stokjes en 1 vaste in de eerste opening met de 5 lossten, * 1 vaste, 5 stokjes, 1 vaste in elke opening*, herhalen, toer sluiten, draad afknippen en instoppen.


Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

dinsdag 15 september 2015

1000-vragen challenge: week 13

Tromgeroffel...... de laatste keer, ja het al is echt al de laatste keer. Het leek anders pas nog maar vorige week dat ik dit aan het bedenken was, en vooral aan het twijfelen was of ik het wel echt zou doen, want ik gaf er mijzelf wel een hoop extra werk mee. En misschien zat er niemand op te wachten. Ik ben blij dat ik het toch gedaan heb, maar ben evengoed blij dat we het hier kunnen afsluiten. Bij deze, voor de laatste keer, het antwoord op de vraag gekozen door Ingrid:


Waar let je als je iemand voor het eerst ontmoet?

Toch nog weer een doordenker voor de laatste keer.

Ik heb er even over nagedacht en eigenlijk weet ik het niet zo goed. Het is wetenschappelijk bewezen dat we al bij de eerste seconden van een ontmoeting ons al een mening vormen. Anderzijds zijn er de spreekwoordelijke gezegdes dat je nooit op je eerste indruk mag afgaan.

Waar ik bijvoorbeeld zeker NIET op let, is op details van het uiterlijk van mensen. Daarom zou ik nooit boeken kunnen schrijven. Elke keer ik een boek lees en er wordt iemand beschreven denk ik vaak, 'daar let ik toch nooit op'. Als je mij achteraf zou vragen welke kleur trui die persoon aanhad, of de kleur van haar of ogen, ik zou het je niet kunnen zeggen. Zelfs als ik mensen al een lange tijd ken, kan ik soms moeilijk zeggen of die nu een bril dragen of niet. Wanneer ze er een hebben, en ze dragen hem niet, ja dan valt mij dat wel op natuurlijk. Maar iemand kunnen beschrijven, moeilijk. Ik zou een zeer slechte getuige zijn.

Wanneer iemand natuurlijk opvallende kenmerken heeft zal ik die wel opmerken, dat is logisch. Maar of er nu echt iets specifiek is waar ik op let bij een eerste ontmoeting, ik denk het niet. Ik geloof dat ik voortga op een algemenen indruk, een gevoel dat ik bij iemand heb, of niet. De spreekwoordelijke 'klik'. Al dat ik mij daar, bij ondervinding, ook al serieus heb ik vergist!

Dus die les heb ik mijzelf al geleerd, niet te snel af te gaan op die eerste indruk. Letten jullie op specifieke kenmerken?


                                    

Ik wil graag iedereen bedanken die heeft mee gedaan met deze challenge, iedereen die nummertjes heeft gegeven. Maar in het bijzonder mijn mede-bloggers die ook op de vragen hebben geantwoord: Saskia, Stephanie en Tamara.

Volgende week maak ik een roud-up van deze challenge, en laat ik jullie zien wat mijn attenties voor de deelnemers waren.

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

zondag 13 september 2015

Mechelse kant

Mijn creatieve kant heb ik voor een deel van mijn moeder meegekregen. Zij doet vele dingen, maar haar grootste bezigheid en interesse is kantklossen.

Kennen jullie dat?

Als kind heb ik dat ook nog 1 jaartje gedaan, maar mijn moeder is dat blijven doen en heeft zich op die jaren een hele collectie bijeen geklost. Ze heeft zich onder andere gespecialiseerd in Mechelse kant.

Kantklossen is een ware ambacht. Handgemaakte kant is haast onbetaalbaar. Je hebt er niet veel voor nodig. Een kussen, klosjes, speldjes en het correcte garen. En door verschillende technieken toe te passen kan je een uniek stuk maken.

Binnen de kant zijn er vele verschillende soorten, waaronder Mechelse kant. Dit is een zeer fijne prachtige kant met zijn eigen specifieke kenmerken. En een mooi stuk kan je maanden duren om af te maken.

Om het kant te promoten en niet verloren te laten gaan bestaan er verschillende kantclubs. Zo heeft Mechelen zijn eigen club 'etterjefke'. En deze club organiseert dit weekend en volgend weekend een tentoonstelling naar aanleiding van hun 15-jarig bestaan. Zeker de moeite om te gaan bekijken wat Mechelse kant nu juist is, hoe je dit maakt, wat je kan maken en misschien om zelf eens te proberen.

Deze tentoonstelling kan je vandaag nog bezoeken van 13.00u tot 18.00u (ideaal te combineren met open monumentendag, als je toevallig naar Mechelen zou komen), en volgende week vrijdag, zaterdag en zondag eveneens van 13.00u tot 18.00u. De tentoonstelling vindt plaats in het mooie begijnhof van Mechelen, in het Maurus Moreelshuis, Moreelstraat 3 in Mechelen.


Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

donderdag 10 september 2015

A splash of color

Nadat ik mijn eerste grote haakproject, mijn sprei, had afgewerkt, zocht ik naar iets nieuws. Ik was hier een daar op internet een mooie gehaakte zak tegengekomen. Ik was gefascineerd door het patroon en de vele mooie kleurcombinaties.

Ik ben toen naar de handwerkwinkel geweest en heb op goed geluk een hoop bolletjes katoen in allerlei mooie kleurtjes gekocht.
Het was volop de periode van de revival of 'the granny squares'. Dus ik ging een zak maken met die leuke vierkantjes. Halleluja, wat een werk. Want vele kleurtjes betekent ook vele draadjes om in te stoppen.

Oorspronkelijk ging ik er een breitas van maken. Als ik er mijn priemen wou insteken moest hij wel heel groot worden, daar ben ik na een tijdje ook van afgestapt. Nu is het een van mijn voorraadzakken van wol geworden.


Ik heb voor de binnenkant de tas gevoerd met de overschot aan stof van onze gordijnen. Om alles te verstevigen verknipte ik enkele placemats. Ik kocht een rits en kreeg die er op een of andere manier toch in verwerkt. Ik had niet verwacht dat ik zo makkelijk door het ritslint kon haken.

Patroon: klassieke granny square
Katoen: Huis Inge Goderis
Foto's: Lotte


Pssst, doe je nog een laatste keer mee met mijn zomerchallenge?

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

dinsdag 8 september 2015

1000-vragen challenge: week 12

De voorlaatste keer, met een vraag van Delphine:


Hoe ziet je leven er over 10 jaar uit?

Wauw, als dat geen moeilijke vraag is.

Het belangrijkste voor mij is dat ik er niet op achteruit zou zijn gegaan. Daarmee bedoel ik, dat ik hoop het minstens evengoed te hebben als nu. Met voornamelijk een goede gezondheid waarbij ik in staat ben om nog  alles te doen wat ik wil doen. Wat hoe je het draait of keert, dat is toch het allerbelangrijkste. 

Wat ik vooral nog belangrijk vind is dat ik mag genieten van de tijd die ik heb. Omdat het allemaal zo snel gaat wil ik zoveel mogelijk leuke dingen kunnen doen. En daarbij vooral nog een stukje van de wereld te kunnen zien. Regelmatig is op vakantie kunnen gaan naar fijne plekken, nieuwe indrukken opdoen.

Ik hoop vooral dat die 10 jaar er niet te snel gaan zijn. En dat ik er vrede mee kan hebben met het ouder worden en het vooruitgaan van de tijd.

Geen grootse spectaculaire zaken dus. Uiteraard heb ik nog vele dromen, maar de kans dat dat dromen blijven is groot, dus hoef ik dat hier niet te gaan delen. Het kan alleen maar teleurstellend zijn dat je ze niet kan waarmaken.

                                    

Wil jij ons nog een laatste keer uitdagen: laat hieronder een reactie na met een getal tussen 1 en 999*, dit kan tot en met vrijdag 18.00u. Uit al de reacties trekt at random dan 1 vraag waar wij de volgende dinsdag op antwoorden. Deze challenge loopt een hele zomer lang. De nieuwe vraag wordt op vrijdagavond bekend gemaakt op mijn facebookpagina en instagramaccount.

Volg mij: bloglovin en/of Facebook en/of instagram
Volg Tamara: bloglovin en/of facebook

* vraag 1, 26, 37,  45, 159, 399, 458, 912, 921 en 999 zijn al geweest.

zondag 6 september 2015

Workshop 'de zussen'

Ik volg al een tijdje de blog van 'de zussen'. Ik heb hen leren kennen op de bigblogameetup.

Toen zij enkele workshops aankondigde op hun blog heb ik mij direct ingeschreven. Ze wonen bij mij  in de buurt, dus dat was een extra motivatie om mee te doen.

Ik koos voor de eenvoudige top.Het was begin juni, in een drukke week, elke avond had ik wel iets te doen. Ik had nog maar net mijn rijbewijs in handen. Ik reed voor de 3e keer alleen, richting de zussen.

Als ik aan iets werk gaat dit meestal goed vooruit bij mij. Als ik daarbij nog wat vermoeid ben is dat natuurlijk vragen voor problemen.

Het patroon was snel getekend, de stof uitgeknipt en ik was het al volop in elkaar aan het zetten. Ik had echter voor een zeer levendig stofje gekozen en ja, je weet dat je het vroeg of laat eens voor hebt, en ik had het net dan voor, ongemerkt was mijn stof dubbel komen zitten onder de overlock, met als gevolg een grote 'hap' uit het achterpand. Lap!


Er werd gebrainstormd en allerlei opties werden bekeken. Uiteindelijk kozen we voor het opnieuw knippen van het achterpand. Het zou een heel stuk korter worden dan voorzien, omdat ik niet genoeg stof meer had, maar het moest wel net lukken.

De delen moesten losgetornd worden, uiteindelijk heb ik het dan opgegeven. Met mijn vermoeide kop om 11u 's avonds, het ging niet meer. En ik ben al geen fan van losmaken. Daardoor heeft het nog een hele tijd blijven liggen. Ik moet mij dan echt is dwingen om er mij aan te zetten. Een ik dat deed was het wel snel klaar.

De bedoeling was om langs onder een elastiek in de zoom te steken, maar daar had ik dus te weinig stof meer voor. Het is een zeer ruim model, omdat het geen rekbare stof is.

Ik vond dat de mouwen wat te lang waren, dus heb ik er nog een detail aan toegevoegd en in de schoudernaad een dunne elastiek gestikt, zodat de mouw wat naar omhoog zou rimpelen.


Het is niet het meest geslaagde stuk dat ik heb gemaakt, maar ik heb het toch al enkele keren gedragen.

Patroon: knip
Stof: stoffenspektakel
Foto's: Sarah, bewerkt door Lotte


Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

donderdag 3 september 2015

Een hemdje voor Lenno

Wat is het fijn dat er zo'n grote variatie van projecten staat in het leuke naaiboek, 'zo geknipt 2'. Allemaal leuke dingen voor zowel voor kinderen als voor volwassenen. In september worden de stoere kleinsten onder ons verwend, met een chique hemdje.Toen de moeder van Lenno mij vroeg om een kort zomers broekje voor hem te maken vervolledigde ik zijn outfit met een stoer hemdje.

Ik maakte dit hemdje in mei al, zodat hij het in de zomer kon dragen. En daarbij was ik dan ruimschoots op tijd met de opdracht van september. Het is bijna niet te geloven dat het nu al zo ver is, wat vliegt de tijdOm het hemdje te maken heb je wel wat tijd nodig. Even dacht ik dat er iets verkeerd ging, ik zag niet onmiddellijk waar het naar toe ging, maar het beste is om gewoon de verschillende stappen te volgen, en dan kom je er wel uit.

Patroon: stadskledij: zo geknipt 2
Stof: soft cactus
Model: Lenno
Foto's: Gert Van Looy

Je kan nog steeds meedoen met mijn zomeruitdaging, want ja, de zomer is nog niet helemaal gedaan.

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

dinsdag 1 september 2015

1000-vragen challenge: week 11

Het is dinsdag, dus een nieuwe 1000-vragen challenge post. Zoals gezegd ga ik een heel zomer door, en officieel is deze nog steeds bezig. Ik zal na deze vraag dus nog 2 andere vragen beantwoorden. Leg me gerust nog is het vuur aan de schenen.

Deze week echter een vraag met een kort antwoord, van Kate Creatief (bezorg je me je adres, dan krijg je iets toegestuurd):


Wat is de laatste musical die je hebt gezien:

Veel musicals heb ik nog niet gezien, ik ben geen uitgesproken fan van het genre, maar ik zit er niet mee in om een te bezoeken.

En waar kan dat beter dan in Londen. Ja, de laatste musical die ik zag was in Londen, Les Misérables. Dat was net na kerstmis, 2 jaar geleden. Met mijn ouders, broers en het vriendje gingen we enkele dagen naar Londen, oh wat kom ik daar graag. Het was, ondanks dat het winter was, zalig weer, zonnetje, helemaal niet te koud. We hebben veel gezien, leuk geshopt, en de avond werd dus afgesloten met de musical.

Ik had de film nog nooit helemaal gezien, maar het was helemaal niet moeilijk om het verhaal te volgen. De zang was werkelijk prachtig. Het was een mooie afsluiter.

                                    

Wil jij mij ook uitdagen: laat hieronder een reactie na met een getal tussen 1 en 999*, dit kan tot en met vrijdag 18.00u. Uit al de reacties, trekt at random dan 1 vraag waar ik de volgende dinsdag op antwoord. Deze challenge loopt een hele zomer lang. De nieuwe vraag wordt op vrijdagavond bekend gemaakt op mijn facebookpagina en instagramaccount.

Als dank voor jullie reacties krijgt diegene van wie ik de vraag trek een cadeautje van mij.

Volg mij: bloglovin en/of Facebook en/of instagram
Volg Stephanie: bloglovin en/of facebook en/of instagram
Volg Tamara: bloglovin en/of facebook

* vraag 1, 26, 27,  37,  45, 159, 399, 458, 827, 912 en 921 zijn al geweest.